Kokeilut käänsivät valokeilan Suomeen

Pieni rohkea pohjoinen maa valjastaa kansansa koko osaamisen ratkomaan yhteisiä haasteita. Yhteiskehitetään digialusta algoritmeineen keräämään kokeilujen opit ja tukemaan parhaiden käytäntöjen levittämisessä. Vahva kansalaisyhteiskunta valmiine verkostoineen ja vielä rohkeus kokeilla perustuloa – ei ihme, että suitsutusta sataa harva se kuu.

Kokeilukulttuuri hallituksen kärkihankkeena kutsuttiin Dubain Edge of Government -näyttelyyn. Kokeilunpaikka.fi kiinnosti mm. Emiraattien avaruusvirastoa ja Saudien kuningashuoneen neuvonantajaa. Perustulo sai kannatusta Elon Muskista, RCT-kokeilut kiinnostivat MIT:n, Stanfordin ja Harvardin tutkijoita. Systematiikka ja rohkeutemme toimia saivat World Economic Forumin Klaus Schwabin ja Viron Taavi Rõivaksen ylistämään Suomea.

OECD:n helmikuinen Global Trends -katsaus korostaadigialustamme mahdollisuuksia ja uutuusarvoa verkostojen ja oppimisen kirittäjänä. Pääsiäisen alla OECD nosti meidät kokeilukulttuurimme ansiosta yhdeksi neljästä mallimaasta systeemisen muutoksen aikaansaajana. Good News

Mutta ennen kaikkea Suomen malli luo tilaa arjen innovaatioille. Vain laajan osaamisen kautta jokapäiväiset ongelmat voivat tulla ratkaistuksi. Sisukkuus selättää viheliäisetkin ongelmat ja peräänantamattomuus saa pienet kyläkoulutkin selviämään – digitalisaation ja ennakkoluulottoman yhteistyön avulla.

Niinpä kun tiedämme mikä toimii, voi hyviä ratkaisuja levittää muuallekin.

Yhdessä tekeminen nopeuttaa oppimista. Siitähän kokeiluissakin on lopulta kyse: oppimisesta Mitä useampi on mukana, sen vahvempi ja osaavampi on yhteiskuntamme. Kun kaikki pääsevät tekemään muutosta, sitä parempaa hyvinvointia. Vain yhdessä tehdyt ja testatut palvelut toimivat.

Kollegamme Giulio Quaggiotto sanoi Dubaissa lukemattomia kertoja: ”You Finns are sitting on gold. Everybody wants to learn from you”.

Ministeri Vehviläinen julkistaa kokeilunpaikka.fi -alustan 3.5. Vinkkejä kokeilujen käynnistämiseen löydät myös täältä: Kokeilevasuomi.fi.

Johanna Kotipelto, Kokeileva virkamies

VNK, Kokeilutoiminto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s