Kaupungit ovat käyttäjiä varten

Miltä kuulostaisi joustava joukkoliikennepalvelu, jossa voit tilata kyydin pysäkiltä pysäkille tarpeesi mukaan? Kuin taksia käyttäisi, mutta edullisempaa. Ehkä olet jo kokeillut tätä. Se on Kutsuplus, tilauksesta toimiva joukkoliikennepalvelu.

Entä haluaisitko osallistua oman asuinalueesi suunnitteluun? Ei vain antamaan mielipidettä valmiista suunnitelmasta, vaan osallistumaan tasavertaisena asiantuntija kaupungin kehittämiseen. Oman näkökulmasi lisäksi oppisit hahmottamaan alueen kokonaisuutta ja muiden tarpeita. Osallistavaa kaupunkisuunnittelua tehdään jo monissa kaupungeissa ja sillä pyritään käyttäjiä paremmin palvelevaan lopputulokseen.

Nämä esimerkit kertovat kaupunkimuotoilusta. Se on kaupungin kehittämistä muotoilun menetelmillä. Kaupunkeja käytetään, ei katsella. Siksi niitä pitää myös suunnitella käyttäjiä ymmärtäen, jotta ne toimisivat arjen tarpeittemme tukena, eivät esteenä.

Muotoilulla toimiva kaupunki

Muotoiluosaaminen auttaa kaupunkeja ymmärtämään paremmin ihmisen toimintaa ja tarpeita ja siten kehittymään paremmiksi ja sujuvammiksi. Muotoilun menetelmät ovat kaupungeille lupa tehdä asioita toisin – haasta­vasti, käyttä­jä­läh­töi­sesti, kokeel­li­sesti ja konkreet­tisen tekemisen kautta kaupunkilaisia osallistaen.

Tästä lähtökohdasta designpääkaupunkivuoden perintöä jatkava Toimiva kaupunki -hanke vie muotoiluosaamista kaupunkeihin. Se auttaa metropolialueen kaupunkeja hyödyntämään muotoilua julkisten palvelujen ja toimintojen suunnittelussa. Toimiva kaupunki uskoo konkreettisen tekemiseen. Muotoilun lähettiläiksi on palkattu kolme kaupunkimuotoilijaa vuoden 2015 loppuun saakka.

Muotoilu on nyt jotain aivan muuta, kuin mitä se oli vielä 10–20 vuotta sitten. Muotoilun menetelmien käyttö on laajentunut tuotteista palveluihin ja toimintaan. Keskeistä on ihmisen toiminnan ymmärtäminen ja sen huomioiminen osana suunnittelua. Kaupungissa muotoilun menetelmät tarkoittavat esimerkiksi havain­nointia, visua­li­sointia, yhteis­suun­nit­telua tai testaamista.

Mietipä vaikka Kutsuplus-palvelua tästä näkökulmasta. Se on käyttäjää ymmärtäen rakennettu uusi joukkoliikenteen palvelumuoto, joka hyödyntää digitaalista teknologiaa,  pysäkkiverkostoa ja kulkee tilauksesta. Joukkoliikenteen toiminta on käännetty ylösalaisin: ei oletetakaan, että ihmiset kulkevat bussin aikataulujen mukaan, vaan bussit ihmisten tarpeen mukaan.

Vaikka muotoilun käyttö on laajentunut monille uusille sovellusalueille ja palvelumuotoilu on terminä tuttu, tarvitaan vielä Toimivan kaupungin kaltaisia sillanrakentajia muotoiluosaamisen tarjonnan ja julkisen sektorin kysynnän yhdistämiseksi. Yksi tällainen sillanrakentamisen projekti oli juuri päättynyt Lahden ammattikorkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksen Kaupunkimuotoilun osaajaksi -pilottikoulutus. Siinä 23 opiskelijaa julkishallinnosta, yrityksistä ja muotoilualalta opetteli muotoilun soveltamista julkisen sektorin kehitysprojekteihin.

Yli puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa

Maailman terveysjärjestön ennusteiden mukaan vuonna 2050 arviolta jopa seitsemän kymmenestä maapallon asukkaasta asuu kaupungeissa. Se miten kaupungeissa liikumme paikasta toiseen, miten asumme, miten käyttämämme energia tuotetaan tai millaisia palveluja on tarjolla, ovat kaikki isoja, mutkikkaita ongelmia, joiden ratkaisemisessa käyttäjän näkökulman ymmärtäminen on keskeistä.

Vaikka muotoilija suunnittelee nykyään paljon muutakin kuin astioita ja paperikoneita, periaate ovat kuitenkin sama. Muotoilija ratkaisee ongelmia luovasti ja ihmislähtöisesti. Tulevaisuuden menestyvät kaupungit ovat niitä, jotka ovat ymmärtäneet ottaa muotoiluajattelun mukaan hyvän, toimivan kaupungin rakentamiseen.

Paras uutinen tulee tässä

Olemme kuluneen vuoden aikana keskustelleet paljon muotoilun opiskelijoiden ja opettajien kanssa alan tulevaisuudesta. Yksi viesti on selvä. Emme tarvitse enää lisää tuotteita, vaan parempia ratkaisuja. Tulevat muotoilijat haluavat olla mukana kehittämässä parempaa yhteiskuntaa. Meidän tehtävämme julkishallinnossa on antaa muotoilulle tilaa.

Laura Aalto

Lue lisää kaupunkimuotoilusta

LauraAalto_kirjoittajakuva

Laura Aalto on Toimiva kaupunki -hankkeen viestintäjohtaja ja helsinkiläinen, joka uskoo, että tämä hyvä kaupunki voi muuttua vielä paremmaksi.

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s