Oletko sinä uudistumisesi pahin este vai mahdollistatko muutoksen itsellesi?

mahdollistaja

Meillä on joka hetki kaksi mahdollisuutta, joko astua eteenpäin kohti kasvua tai taaksepäin turvallisuuteen. Kummalla tavalla sinä toimit? Valitsetko toimia huomisen vai eilisen tavalla? Säilytätkö, pidätkö kiinni silloinkin, kun tiedostat että kiinnipitäminen ei enää auta sinua tai ihmisiä ympärilläsi? Mikä sinussa voisi muuttua nyt, sen sijaan, että odotat että muutos, lupa tai pakko muutokseen tulee muualta?

Ympäristö, olosuhteet tai rakenteet ehkeivät enää pidäkään meitä kiinni, vaan oma epävarmuutemme. Saatamme olla hämillämme ja ymmällä ympärillämme tapahtuvasta jatkuvasta muutoksesta ja kokea voimattomuutta päästä eteenpäin.

Annetaan periksi – edes pieneksi hetkeksi

Mitä, jos pysähtyisimme hetkeksi tavallisena työpäivänä silloin, kun tunnemme riittämättömyyttä tai ehkä ahdistusta siitä, etteivät aikamme ja voimamme vain kerta kaikkiaan riitä synnyttämään uutta näkökulmaa, tuoreita ideoita tai ennenkokemattomia vaihtoehtoja? Eteenpäin puskemisen, suorittamisen, hallitsemisen ja pakertamisen sijaan pysähtyisimme ja antaisimme periksi pieneksi hetkeksi. Ottaisimme vastaan sen hetken tuoman tunteen siihen reagoimisen sijaan ja aiemmista tavoista poiketen arvostaisimme sitä ja tunnustelisimme, millaista työpäivämme voisi olla nyt, jotta se ei tuntuisi väkinäiseltä tai jotenkin ulkopuoliselta? Laajentamalla näkökulmaamme, yhdessä hetkessä pysähtymällä, pystymme kirkastamaan ymmärrystämme omasta roolistamme paitsi työssä, mutta myös laajemmin elämässämme. Silloin pienimmät pulmat usein siirtyvät taka-alalle ja uusia mahdollisuuksia alkaa hetken hiljentymisestä nousta esiin.

Mikä kutsuu tai vetää sinua puoleensa juuri nyt?

Arjessa niin moni mahdollisuus sulkeutuu, koska haluamme valikoida, määritellä ja arvottaa asioita ilman, että antaisimme asioiden tulla esiin luonnollisesti; ensin epäselvinä tai aavistuksenomaisina ja lopulta muodostuen uuden suunnan ja inspiraation lähteiksi.

Rutiinin ja puurtamiseen sijaan tunnustele hetki, mikä kutsuu tai tuntuisi vetävän sinua puoleensa juuri nyt? Mitä ajatuksia mielesi pulpahtaa, entä millaisia tunteita huomaat kokevasi tästä uudesta hetkestä käsin?

Meissä jokaisessa on paljon käyttämätöntä luovaa ja innostavaa potentiaalia. Avaamalla itseämme olemaan tavallisessa päivässämme ja arjessamme enemmän läsnä, meille syntyy monia ennen kokemattomia tunteita ja tilanteita, joista jokainen voi toimia ensimmäisenä askeleena kohti aidosti uutta ja voimaannuttavaa arkea.

Mahdollistaja on rakentava uskaltaja

Mahdollistaja on arjen pienten tekojen riskinottaja, inspiroitunut sisäisen luottamuksen päälle rakentava uskaltaja. Hän lähtee liikkeelle silloin, kun hän kokee tai ottaa vastaan intuitiivisesti tai tietoisesti jonkin kutsun ja nykäisyn liikahtaa eteenpäin. Vaikka hän kokisikin merkittävää epävarmuutta tai pelkoa, hän ei kuitenkaan pysähdy. Mahdollistaja valitsee uskoa ja luottaa, että kykenee tekemään asioita, joiden ei aiemmin uskonut olevan mahdollisia. Mitä enemmän hän uskaltaa, sitä enemmän hän saa luottamusta itseensä ja taitoihinsa tehdä aiemmin mahdottomasta mahdollista. Epäonnistuminenkaan ei näyttäydy enää umpikujana, vaan mahdollistaja tietää kokemuksesta, että siinä kuten epävarmuudessakin, on aina siemen johonkin uuteen avautumiseen tai oivallukseen.

Moni meistä tuntee olevansa parhaimmillaan silloin, kun saa tilaa ympärilleen ja kun kukaan ei etukäteen rajaa sitä, mikä on mahdollista. Mahdollistaminen on kykyä pitää mieli ja sydän alun perin mahdottomalta näyttäytyneen tilanteen edessä mahdollisimman pitkään avoinna, valppaana ilman takertumista totuttuihin ratkaisuihin tai ”tietämiseen”, miten asioiden pitäisi edetä. Jos tiedämme miten asiat ovat tai niiden tulisi olla jo nyt, emme luo mitään uutta.

Paradoksaalisesti uskomme vapauteen, mutta haemme turvaa kontrollista

Kun hyppää uusille ajattelun ja toiminnan urille, tuntee, että luopuu hallinnasta ja luottavaisesti antautuu tuntemattomien voimien imuun. Meissä jokaisessa on tietoista mielen pintaväreilyä paljon syvemmässä vedessä uinuva mahdollisuus, joka esiin tullessaan pystyy kumoamaan ulkoa opitut ja tarkastamattomat järkiselitykset. Valitsemalla mahdollistamisen valitsemme elämäntavan, jossa vapautamme itsemme ja vapaudumme elämään itsemme näköistä elämää ja unelmiamme. Pääsemme kosketukseen todellisen potentiaalimme kanssa ja saamme tuntea, miten paljon enemmän on itsellemme on aiemmasta poiketen aidosti mahdollista.

Moni mahdollisuus menetetään, kun odotetaan täydellistä tilaisuutta tai tilanteita pyritään hallitsemaan ja suunnittelemaan liian pitkään. Mahdollisuuden ikkuna on auki vain hetken. Jokainen meistä pystyy tunnistamaan mahdollisuuksien aallon keskellä arkista päivääkin. Surffaamaan kannattaa lähteä innostuksen ja luottamuksen turvin heti, kun aalto nousee.

Kirjoittajat:

Merja Niemi (neuvotteleva virkamies, Mahdollistamo oy:n toimitusjohtaja) ja Jaan-Erik Arnia (filosofi, tietoisuusvalmentaja) ovat kirjoittaneet äskettäin julkaistun Mahdollistaja-kirjan, jossa he avaavat mahdollistavaa ajattelua (eng. possibility thinking) ja toimimista mahdollistajana

http://www.basambooks.fi/kirja/9789522604866/mahdollistaja/

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Oletko sinä uudistumisesi pahin este vai mahdollistatko muutoksen itsellesi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s