Tehdään HR:stä sytyttäjä!

Kuva: Heidi Fransila

Kuva: Heidi Fransila

Mistä on kyse

Hallitusohjelmassa tavoitellaan tuottavuutta monin eri tavoin. Yksi näistä on digitaalinen transformaatio. Digitalisaatiossa on kyse suuresta muutoksesta, jossa onnistuminen edellyttää huomattavaa panostusta johtamiseen, ihmisiin ja toimintakulttuuriin. Käytännössä tämä tarkoittaa muutokselle ja uusille toimintatavoille avoimen toimintakulttuurin rakentamista sekä vahvaa panostusta henkilöstön osaamiseen: uudella tavalla ajatteluun, uusiin toimintatapoihin sekä uuden teknologian hyödyntämiseen.

Koko työelämä käy läpi suurta murrosvaihetta. Työtehtävät ja roolit muuttuvat yhä enemmän projektiluonteisiksi ja muuttuviksi. Moniosaavat ja poikkitieteelliset tiimit rakennetaan asiakaslähtöisiksi ja tarpeen mukaan muuntuviksi. Uuden työnteon maailmassa tarvitaan uusia rooleja, nykyisten funktionaalisten ja organisaatiosidonnaisten roolien lisäksi.

Työpaikkoja tehtäviä katoaa myös valtionhallinnosta. Samalla syntyy tilaa aivan uudenlaiselle työlle, myös valtionhallinnossa.

Tämän haltuun ottaminen edellyttää meiltä jokaiselta uutta osaamista ja ennen kaikkea kykyä ja halua oppia jatkuvasti uutta. Emme onnistu muutoksessa tekemällä aikanaan oikeita asioita entistä tehokkaammin vaan keskittämällä voimavarat ja energia oikeiden, lisäarvoa tuottavien asioiden tekemiseen. Meidän pitää virittäytyä aivan uudelle tasolle suhteessa kykyymme uudistua!

Mitä tämä tarkoittaa HR:lle

Edellä kuvattujen asioiden edistäminen on HR:n tehtäväkenttää. Perinteisesti HR:n roolina on ollut tuottaa johdolle erilaisia, lähinnä menneeseen kehitykseen katsovia raportteja. Todellinen muutoksen tekeminen edellyttää kuitenkin aivan toisenlaisen ”sytyttäjän” roolin, omaksumista. Tullakseen sytyttäjäksi HR:n tulee uudistua ja ennakoida tulevaisuutta uudella tavalla. Valtionhallinnon HR-osaaminen on syytä kytkeä nykyistä selkeämmin kokonaisuuteen, jossa eri tavoin parannetaan valtionhallinnon organisaatioiden valmiuksia toimia digitaalisessa maailmassa.

HR:llä on muutoksessa kaksoisrooli: 1) Sen tulee tukea muuta organisaatiota uudistumaan ja 2) Sen tulee uudistaa omaa osaamistaan sekä omia ajattelu- ja toimintatapojaan.

Tullakseen strategiseksi kumppaniksi valtionhallinnon HR tarvitsee roolin kirkastusta ja uuden ammatti-identiteetin. HR on parhaimmillaan ylimmän johdon strateginen kumppani – näkemyksellinen, tulevaisuuden trendejä ymmärtävä toimija, joka luotsaa koko organisaatiota kohti uusien mahdollisuuksien hyödyntämistä, yhdessä muun johdon kanssa.

Digitalisaatiokehitys tuo HR:lle paljon uusia mahdollisuuksia. Prosessien automatisoinnin myötä HR:ssä toimivien aikaa ja resursseja vapautuu operatiivisesta toiminnasta strategisempiin, muutoksen johtamista tukeviin ja toimintatapojen muutosta edesauttaviin tehtäviin.

 Miten lähdemme rakentamaan HR:n uutta roolia

Työ 2.0 lähtee rakentamaan valtiokonsernin sisälle HR-osaajien joukkoa, joka ymmärtää ja ennakoi toimintaympäristön muutosten edellyttämät muutostarpeet ja kykenee tuomaan muutosprosessiin lisäarvoa eli sellaista osaamista, jota yleisjohdolla ei ole tai johon sillä ei ole aikaa.

Prosessi käynnistetään HR:n ”buuttausleirillä” (HR Buut Camp)  tammikuussa 2017. HR –Buut Camp on alku prosessille, jossa HR-osaaminen on osa näkemyksellistä, toimintaympäristön muutoksiin proaktiivisesti tarttuvaa ja toimintatapojaan jatkuvasti uudistavaa valtiokonsernia. Tavoitteena on saada aikaan valtion virastoissa pysyvämpää, systeemistä muutosta.

Mukaan lähtevät sitoutuvat samalla viemään asiaa eteenpäin omalla hallinnonalallaan mm. toimimalla eri osapuolia yhteen kytkevinä verkottajina ja valmentajina.

Virpi Einola-Pekkinen VM, Marika Tammeaid VK, Heidi Nummela TEM , Petri Lumijärvi Trafi, Laura Ylä-Sulkava Tekes, Hannu Mäkikangas Liikennevirasto, Tiina Kaunisto LVM, Tiina Kukkonen-Suvivuo SM ja Tina Karike Senaatti

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s