Parviälyllä uusia ratkaisuja

 

Etsitkö ratkaisuja työhösi liittyvään ongelmaan? Haluatko tulla jakamaan ajatuksiasi ja osaamistasi muiden valtionhallinnon kollegoiden kesken? Haetko työhösi liittyviä verkostoja? Tule mukaan testaamaan valtionhallinnon yhteistä parviälyalustaa!

Yhdessä tekemisen merkitys kasvaa

Osaava, tuottava ja tehokas valtionhallinto on edellytys menestyvälle Suomelle. Meidän tulee löytää uusia keinoja eri puolilla hallintoa olevan osaamisen yhteiskäytölle sekä virkamiesten osaamisen kasvattamiselle. Yhteiskunnallisten ilmiöiden ja ongelmien käsittelyyn ja ratkaisemiseen tarvitsemme yhä enemmän hallinnonrajat ylittävää, joustavasti toteutettua tuloksellista yhteistyötä. Yhdessä tekemisen merkitys kasvaa ja yhdessä toimimisen on oltava mahdollista riippumatta siitä, missä virastossa virkamies työskentelee. Yhdessä asioita tekemällä myös opimme toinen toiseltamme. Uuden oppiminen luo yleensä aina jotain uutta.

Potentiaali ja piilossa oleva osaaminen yhteiseen käyttöön

Osana Osaamisen joustava hyödyntäminen valtiolla –hanketta valtionhallinnossa kokeillaan digitaalista toiminta-alustaa (Skillhive). Kokeilussa haetaan ymmärrystä uudenlaisesta osaamisen jakamisen menetelmästä ja työvälineistä, hallintoa puhuttavien teemojen avulla. Tavoitteena on, että työntekijät rooliin katsomatta lähtevät kokeilemaan alustaa ja nostavat siellä esille omaan työhönsä liittyviä haasteita yhteisesti ratkottavaksi.

Skillhiven salaisuus on parviälyä soveltava toimintamalli. Parvet ovat nopeasti muodostuvia työryhmiä, jotka organisoituvat yhteisten työnkohteiden (kuten ideoiden, ongelmien tai projektien) ympärille osaamisen ja kiinnostuksen perusteella. Yli perinteisten organisaatiorajojen.

Kokeilulla haetaan vastauksia pinnan alla jo pitkään kuplineisiin toiveisiin 

Valtionhallinnossa on töissä noin 70 000 ihmistä, hyvin erilaisissa organisaatioissa ja tehtävissä. Olemme kuitenkin kaikki töissä valtiolla ja palvelemme viimekädessä yhteistä asiakasta eli kansalaista. Pitkään olemme kaivanneet yhteistä, matalan kynnyksen teknistä ympäristöä, jossa voisimme tuoda monipuolisen osaamisemme yhteen.   Ensimmäiset kysymykset, joihin toivomme panostasi liittyvät mm. tiedolla johtamiseen, ennakointiin, valtion työnantajakuvaan sekä toimintatapojen uudistamiseen. Voit myös itse helposti nostaa jonkun itsellesi tärkeän kysymyksen keskusteluun ja näin alkaa koota osaajaparvea sen ympärille.

Kokeilu starttasi 18.1. ja se kestää vähintään kesäkuun loppuun, mahdollisesti pidempäänkin

Skillhiveen voi liittyä ilman erillistä kutsua osoitteessa: https://valtio.skillhive.com. Kokeiluvaiheessa itserekisteröityminen alustaan onnistuu ainoastaan valtion virastojen sp-osoitteella. Halutessaan keskustelun vetäjä voi kuitenkin jo tässä vaiheessa pyytää mukaan yksittäisiä valtionhallinnon ulkopuolisia henkilöitä (pääkäyttäjän avustuksella).

Haasteiden ratkomiseen tarvitaan yhä enemmän toimijoita eri puolilta yhteiskuntaa. Jos kokeilu onnistuu ja parviälyalustan käyttö vakiintuu, on syytä laajentaa ja helpottaa myös valtionhallinnon ulkopuolisten tahojen osallistumista.

Tervetuloa mukaan ja vinkkaa myös kollegallesi!

Virpi Lappeteläinen VNK ja Marjaana Laine VM

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s