Pysyvää on vain pysyvä muutos

Otsikon viesti iskostui kallooni jo 80 -luvun puolivälissä, ensimmäisessä työpaikassani, sen silloisen edelläkävijäjohtajan lääninkouluneuvos P. Silventoisen sanomana. Pätee edelleen.

Tämän on tarkoitus olla voimablogi kaikille lomilta töihin palaaville :-). Muutoksen tekeminenkin voi olla hauskaa ja AH niin terapeuttista. Kuin helteellä hionneiden lakanoiden vaihto puhtaisiin, tuoksuviin, tuulessa raikastuneisiin. Siihen päästäkseen pitää olla hyvissä ajoin liikkeellä. Pitää haistella tulevaa ja olla utelias uudelle. Valmis rohkeasti kokeilemaan. Tähän ovat muutoksentekijät valmiita. Kriisin keskellä joudutaan tekemään paniikkiratkaisuja. Ne eivät innostaa ketään.

Kesäloman aikana tuli lämmitettyä sauna aika monta kertaa. Se, jos mikä on prosessi, joka on opettanut itselleni monta tärkeää asiaa muutoksesta. Jos yrittää liian isoilla puilla, ei tule mitään. Homma pitää aloittaa pienillä lastuilla, vähitellen ristiin rastiin kasaten. Pitää olla kärsivällinen ja varmistaa, että ilma pääsee sopivasti virtaamaan. Vuosien harjoittelun jälkeen olen tämän viimein oppinut! Vielä kun muistaisi saman muutosprosesseissa. Muutoksen hitaus kun vaan tuntuu välillä NIIN turhauttavalta.

Meitä on moneksi – luojan kiitos!

Nyt kun olen totutellut taas töissä oloa kohta 5 päivää, löysin tiedostoistani LTA-analyysin (luontaisten taipumusten analyysi) tulokset muutaman vuoden takaa. Sen mukaan olen ENFP eli ”idealistinen reagoija”. Kullekin tyypille on omat kehityshaasteensa. ENFP:lle ne ovat mm. seuraavanlaisia: ”ENFP:n yksi luontainen kehityshaaste on oppia paremmin priorisoimaan asioita. Suuren innostuksensa ja idearikkautensa takia hän helposti lähtee mukaan mitä erilaisimpiin asioihin, joista lähes kaikki jäävät kesken, kun innostus loppuu tai kohdistuu muihin asioihin. Toinen ENFP:lle tyypillinen kehityshaaste on oppia myymään omia ideoitaan henkilöille, jotka eivät ole uusista asioista helposti innostuvia (SJ). Tämä taito on tärkeä siksi, että ENFP:llä on usein hyviä ideoita, joiden toteuttamiseen tarvitaan valtaa pitävien henkilöiden suostumus ja tuki.” Onneksi on myös niitä, jotka jaksavat määrätietoisesti viedä asiat maaliin asti. Meitä kaikkia tarvitaan.

Päästetään ihmiset irti

Toinen asia, joka minua on elämässä opettanut, on jooga. Se kehottaa päästämään irti. Olen puolileikilläni sanonut, että joogasali on ainoa paikka, jossa suostun olemaan kurinalainen. Totuuden nimissä toinen on vene, joka on ainoa paikka jossa yleensä mukisematta teen, mitä kapteeni (= mieheni) sanoo.

Joogasalilla ei pidetä kuria perinteisessä mielessä. Kurinalaisuus tarkoittaa, että keskittyy vain hetkeen ja omaan hengitykseen. Kuuntelee omaa kehoa. Joogassa ei suoriteta eikä vilkuilla vierustoverin notkeutta, niin houkuttelevaa kun se onkin. Mieli karkaa mielellään päivän tapahtumiin ja asiat poukkoilevat kuin huomaamatta suuntaan jos toiseen. Jooga auttaa fokusoimaan, keskittymään oleelliseen, jättämään turhan touhotuksen. Samalla se on myös jännällä tavalla yhteisöllistä. Lattialla lähes kylki-kyljessä makaavat ihmiset muodostavat yhteisön, joka etenee kunkin yksilön kautta, asana asanalta, yhdessä hengittäen, kohti huippua. Jokaisella meillä on omat haasteemme ja oma huippumme, jota tavoitella. Omalla kehittymispolullani eteenpäin on auttanut jooga – ja saunan kiukaan sytytys.

Yksilöt tarvitsevat tukea – kipinät tuulensuojaa

”Yksilönä yhteisössä” on trendi, joka näkyy kaikkialla. Pokémon Go on tästä uusin todiste. Se on herättänyt niin ihastusta kuin myös hämmennystä. Erilaisten reaktioiden keskellä viisas ja rakentava kommentti oli, ettei pidä tuomita sellaista, mitä ei itse ymmärrä. Niin totta ja pätee ainakin tässä asiassa!

Onneksi olemme alkaneet ymmärtää, että emme voi laittaa enää kaikkia ihmisiä samaan muottiin. Emme työpaikalla emmekä missään muuallakaan. Jokaisen pitää löytää oma tiensä ja oma huippunsa. Jokaisella meillä on oma ”sauna sytytettävänämme”. Muutos tehdään kuitenkin yhdessä, toinen toistamme tukien. Pienistä kipinöistä syntyy suuri liekki. Johdon tehtävä on antaa muutokselle mahdollisuus, tuulensuoja, kuten Olli-Pekka Heinonen on hienosti todennut, mm tässä: http://www.valtiokonttori.fi/download/noname/%7bE86A987B-C691-4E1C-8666-AB239775CE9B%7d/89088

Sinnikkyys palkitaan, usko vaan – edes huvikses…

Joku viisas on todennut muutoksessa onnistumisesta, että ”pitää olla järjettömän sinnikäs ja määrätietoinen”. Tämä on hyvä pitää mielessä niinä hetkinä, kun usko meinaa loppua. Ja sehän meinaa. Olen ollut yli 30 vuotta valtion virkamiehenä ja tunne on enemmän kuin tuttu!  Uskokaa tai älkää, pitkällä tähtäimellä katsottuna näyttää siltä, että kokoajan on menty parempaan suuntaan. 80 –luvulla täysin luonnollisena pidetystä hallintoalamais- ajattelusta on siirrytty aidosti asiakaslähtöiseen ja avoimeen hallintokulttuuriin, puheiden lisäksi myös monin eri tavoin käytännössä. Turhasta virkatärkeilystä ja pönötyksestä on monella tavalla jo päästetty irti.  Suomen hallinto on kansainvälisesti tarkasteltuna jatkuvasti listojen kärjessä mitä tulee mm. tehokkuuteen ja korruptoitumattomuuteen. Kuten olemme viimeaikoina surullisen usein saaneet maailmalta huomata, nämä(kään) eivät ole itsestäänselvyyksiä.  Työ 2.0 -prosessissa tehdään työtä sen eteen, että virkamiesten toimintatavat uudistuvat myös käytännössä http://vm.fi/tyo-2.0. DIgitalisoinnin periaatteita http://vm.fi/digitalisoinnin-periaatteet ja Digi Officen rakentamista https://www.youtube.com/watch?v=Itn-Y5NIEP4 on tehty avoimesti verkossa. Kokeilukulttuuria pannaan toimeen nyt monin eri tavoin http://kokeilevasuomi.fi/etusivu, jne. jne. Paljon on silti vielä tekemistä ja siksi uudistajia ja muutoksentekijöitä, myös asioiden maaliin viejiä,  tarvitaan kokoajan lisää. Maailma muuttuu ja meidän on muututtava mukana. Mieluummin vielä vähän etunojassa, koska muutosvauhti kiihtyy kaiken aikaa.Tarvitaan myös uskoa tulevaisuuteen ja siihen, että lopulta hyvä voittaa pahan :-). It´s all about attitude, You know…

Muutoksentekijät on kaikille avoin, poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton yhteisö

Muutoksentekijöissä mukana olevia yhdistää uteliaisuus uuteen, halu kokeilla ja tehdä asioita toisin. Digitaalista maailmaa ei rakenneta siiloista käsin. Tarvitsemme hallintoa, joka ylittää rajoja ja luo ekosysteemejä, joissa yhteiskunnan eri toimijat tekevät parempaa tulevaisuutta yhdessä. Pidämme mm. yhdessä Virkamiesten avoimen verkoston https://www.facebook.com/groups/Virkamiestenavoinverkosto/permalink/186000374937735/ kanssa TÖRMÄÄMÖjä (Antti Joensuuta lainaten: ”Tyrmäämöt on jo testattu” 🙂 ), joihin kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Syksyn tilaisuudet löytyvät täältä: https://muutoksentekijat.com/tormaamo-2/. Tervetuloa törmäilemään kanssamme!

”Asana on matka”, totesi joogaohjaajamme. Älä siis vaivu epätoivoon, vaikka loma loppuu vaan tule matkalle – muutoksen kohteesta sen tekijäksi!

Otettu Lumia Selfie -sovelluksella

Virpi Einola-Pekkinen, @VEinola-Pekkinen

Kirjoittaja on kärsivällisyyttä edelleen opetteleva muutoksentekijä, joka toimii myös kehittämispäällikkönä valtiovarainministeriössä

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s