Kokeilukiihdyttämöstä normielämään!

 

Valtionhallinnon, Ylen ja Sitran yhteinen Kokeilukiihdyttämö saatiin maaliin tammikuussa. Mukana oli 17 tiimiä, joista 15 sinnitteli loppumetreille asti. Uusia oppeja tiimeissä saatiin sekä virastokentän laajasta yhteistyöstä ja yhdessä tekemisestä (8 virastoa samassa kokeilussa taisi olla kiihdyttämän ennätys tähän mennessä!), viestinnän ja ennakoinnin monipuolisista menetelmistä (ehkä ei yllättävää, ottaen huomioon että mukana olivat myös YLE ja Sitra, kumpikin edelläkävijä omalla alallaan) ja selkokielisen viestin välittämisestä asiakkaille.

Miten vältämme sen, etteivät kokemuksemme jää yksittäisiksi tuhkimotarinoiksi?

Loppujuhlan alkajaisiksi VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari herätteli (ennakoitua vähäisemmän) lumipyryn läpi paikalle saapuneita osallistujia toteamalla, että kokeilut hallinnossa ovat eräänlaisia Tuhkimoita: ”Annetaan tilaa loistaa, mutta jätetään lopulta aika yksin”. Jos emme tee haluamaamme toimintakulttuurin muutosta kokeilevampaan ja rohkeampaan suuntaan tietoisesti, mikään ei muutu. Muutosta pitää siis johtaa. ”Johtajan näkökulmasta on ihanaa nähdä ihmisten puhkeaminen kukkaan, kun antaa tilaa ja rohkaisee kokeilemaan uutta”, totesi Tytti, sanoissaan kaikuja myös aiemmista kiihdyttämö-tilaisuuksista, joissa oli todettu (mm. Mia Nykoppin suulla) johtajan tehtävän olevan saada alaisensa loistamaan. Kurpitsavaunujen karautettua omille teilleen ja lasikengän luiskahdettua jalasta, arki jatkuu. Miten kokeilukiihdyttämön yhteiskehittämisen innon haihduttua jalkautetaan kokemukset osaksi normaalielämää ja vältetään hypen jälkeinen krapula? ”Minä vastaan epäreilu maailma” -asetelma ei onneksi lopulta sittenkään vastaa kokemuksiamme. Työ jatkuu vireissä verkostoissa eri puolilla. Vanha viisaus ”Jos kuljet yksin, pääset perille nopeasti, mutta jos kuljet yhdessä, pääset pidemmälle”, pätee siis hyvin tässäkin!

Yhteiskehittämisen into kantaa, kun sille annetaan mahdollisuus

Tiimien viimeisessä yhteisessä tapaamisessa keskityimme jakamaan kiihdyttämön aikana syntyneitä oppeja ja oivalluksia kysymyksenasettelulla ”Mitä oletimme – Mitä tapahtui – Mitä opimme – Mitä teemme seuraavaksi”.

Useat tiimit jakoivat saman kokemuksen siitä, että kiihdyttämö-prosessi toi aikaa, systematiikkaa ja rakennetta asian edistämiseen. ”Ilman Kokeilukiihdyttämöä emme olisi löytäneet toisiamme”, totesi yksi tiimeistä. ”Käänteentekevä havainto oli, että meillä on yhteinen asiakas”, oivalsi toinen. Tervetulleeksi koettiin myös tämän tuhkimotarinan haltijatarkummit, kokeilujen spaarraajat, jotka avasivat uusia näkökulmia ja toivat yhteiseen pöytään monipuolista tukea ja työkaluja (ml. osin kiihdyttämössä yhteiskehitetty digitaalisen oppimisen pelikirja). Kiihdyttämö tarjosi tiimeille myös virkistävää keskinäistä ajatusten tuulettamista sekä linkkejä ja vinkkejä erilaisiin kokeiluja edistäviin mallinnuksiin.

Tiimien keskeisimmät opit vastaisen varalle olivat:

 • Aikaa voi säästää, kun tehdään yhdessä
 • On tärkeää saada keskijohto ja viestintä mukaan alusta asti
 • Kokeiluun osallistujien motivointiin tulee panostaa
 • Keskustelulle yhteisestä suunnasta pitää varata aikaa
 • Verkostomainen yhteiskehittäminen ei synny itsestään vaan vaatii alkuun erityistä panostusta yhteensovittamiseen
 • Kannattaa hyödyntää palvelumuotoilua
 • Aika pitää ottaa!

Kokeilukiihdyttämön valmistelutiimin oivallukset jatkoon ovat:

 • Kokeilevuuden ja itseohjautuvuuden haaste on edelleen epävarmuuden sietäminen. Meidän on opittava elämään keskeneräisyyden kanssa!
 • Sparraajiksi lupautuneiden joukkoa pitää pystyä laajentamaan ja hyödyntämään systemaattisemmin. Myös aiemmat kiihdyttelijät ovat tärkeä sparrauspooli!
 • Yhteisen tekemisen imua on hyvä ruokkia. Siksi päätimmekin kutsumme koolle molempien Kokeilukiihdyttämöiden osallistujat jakamaan oppejaan sekä toisilleen että muulle julkishallinnolle
 • Kiihdyttämö on hyvä konsepti, jota kannattaa jatkaa!

Tallenne lopputilaisuudesta, jossa tiimit esittelevät kokeilunsa ja omat oppinsa, löytyy täältä:

Lisätietoa kokeilukiihdyttämön valmistelutiimiltä:

Virpi Einola-Pekkinen VM, Johanna Kotipelto VNK, Kaisa-Lähteenmäki-Smith MDI, Sirpa Fourastie VRK, Henriikka Eloluoto VRK, Mirette Kangas Yle ja Virpi Mattila-Manninen Yle

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s